Suport visual en el treball amb autisme

Estàndard

En aquest post vull ampliar la informació sobre la utilització de suports visuals en infants amb autisme ja que en un comentari fet en el post anterior es va mencionar breument el treball que es fa amb els pictogrames (sistemes de comunicació alternativa mitjançant dibuixos).

Els infants autistes comprenen millor les informacions visuals, que poden ser elaborades a partir de pictogrames (dibuixos), fotografies, paraules escrites,… que les informacions verbals. Aquests suports visuals els ajuden a millorar la comprensió, a situar-se en l’espai – temps (per exemple amb la creació d’horaris a partir de pictogrames, elaborant un horari que estigui format per dibuixos o fotografies de totes les activitats que farà l’infant durant el dia), a crear rutines, aprenentatges, a anticipar “què passarà” i “què faran”, per explicar dies especials que surtin de la rutina diària (suposem que el nen ha de fer una activitat que surt de la rutina diaria, anar el metge o d’excursió, li podem mostrar una imatge d’un metge o del lloc on anirà d’excursió per tal d’explicar-ho al nen i enganxar-ho a l’agenda, ajudant a situar-se quan i en quin moment ho farà). També ens ajuden a explicar les normes de conducta (per exemple, la norma de mantenir silenci es pot fer posant el símbol d’una boca amb un dit davant), a millorar la motivació i a treballar l’ordre a l’escola i a casa (un altre exemple seria tenir diferents caixes amb una fotografia amb el que ha d’anar a cada caixa, la caixa de les joguines, dels llapis, …).

Aquí us deixo un article del blog “En mi familia hay autismo y mucho más” sobre la utilització de suports visuals a l’escola i la seva importància. M’ha semblat interessant i entenedor perquè també conté moltes fotografies de suports visuals.

http://mamideglorichi.blogspot.com/2010/06/como-debe-ser-un-cole-en-el-que-hay.html

Un altre recurs interessant que permet crear material amb pictogrames, recursos gràfics i materials per facilitar la comunicació és la pàgina web d’ARASAAC. És molt senzill d’utilitzar i es poden elaborar altres materials com calendaris, animacions i frases amb pictogrames. Aquí us deixo un exemple d’un horari amb pictogrames que he elaborat a partir d’aquesta pàgina. Us animo a que ho proveu!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s