TDAH i dificultats en la solució de problemes matemàtics

Estàndard

Els nens amb dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) o només amb dèficit d’atenció (TDA) sovint tenen dificultats per resoldre problemes de matemàtiques. Això és degut a què en aquest trastorn hi ha un funcionament alterat dels processos cognitius. Aquests problemes en el funcionament són les dificultats en l’atenció, en la memòria de treball (que és el lloc on s’emmagatzema temporalment la informació nova i que serveix per manipular informació que ja tenim a l’hora de resoldre una tasca), el raonament lògic i dificultat per representar mentalment la informació.

L’aprenentatge d’un problema matemàtic és complex, s’ha de tenir un domini de la comprensió lectora, dominar les operacions matemàtiques i saber quina s’ha d’aplicar. En la meva experiència en reeducació de matemàtiques en nens i nenes amb TDAH, he comprovat que per ells, tenint en compte les dificultats anteriorment esmentades, resoldre un problema de matemàtiques encara pot ser un procés més complex (tenir una bona comprensió del que llegeixen, representar-ho mentalment per poder saber quina operació matemàtica els demanen, resoldre l’operació matemàtica i escriure el resultat). Aquest procés el nen l’ha d’interioritzar per tal de poder resoldre correctament els problemes matemàtics. Per això funciona molt bé seqüenciar els passos en autoinstruccions que ajuden al nen o nena en l’aprenentatge dels problemes.

Aquí us deixo una plantilla amb l’autoinstrucció per a la solució de problemes de sumes i restes. També es pot fer el mateix amb multiplicacions i divisions o amb totes les possibilitats de les operacions bàsiques (sumes, restes, multiplicacions i divisions). La intenció és ajudar al nen a estructurar el que ha de fer i poder-ho interioritzar per tal de fer-lo més autònom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s