Jocs per treballar l’atenció

Estàndard

Ara que s’acosten Festes de Nadal, els pares aprofiten per mirar jocs i joguines pels seus fills. En general, els jocs serveixen com a element lúdic però alhora pots treballar aspectes com l’atenció, la memòria, la motricitat fina (habilitat motriu de les mans i els dits), l’associació de conceptes, entre d’altres aspectes, i els nens a més de jugar, ser atractiu i motivador per ells, també estan aprenent. En concret vull recomanar alguns jocs que són útils per treballar i entrenar l’atenció. En donaré alguns exemples tot i que n’hi ha molts més dels que anomeno iguals de vàlids.


JOCS

Lince

L’objectiu del joc és trobar abans que els altres les figures sol•licitades. El Linx és, doncs, una proposta basada en l’agilitat, la vista i la rapidesa, amb diferents dinàmiques de joc pensades per a tota la família.

Què es pot treballar?

Tenint en compte que és un joc en què s’ha de buscar figures en un tauler on hi ha moltes imatges es treballa l’atenció selectiva (fixar-nos en les característiques d’un dibuix i trobar-ne un altre d’idèntic).

Atenció: hi ha diferents nivells a partir de 4 anys amb menys imatges i a partir de 6 anys amb més imatges.

Veo Veo

Veo veo és un joc d’endevinalles per nens petits, en part per ajudar-los tant en l’observació com en la familiaritat amb l’alfabet, els colors o les formes.

Què es pot treballar?

L’atenció i la discriminació de conceptes, és a dir, s’ha d’estar atent al dibuix per poder-lo trobar ràpid i també a les consignes que ens donin (forma, color…).

Memory

És un joc en què s’ha de trobar parelles de dibuixos.

Què es pot treballar?

Va molt bé per treballar la memòria i l’atenció.

També el podeu crear a casa personalitzant-lo amb dibuixos que li agradin al nen/a (per exemple animals, mitjans de transport, els seus dibuixos preferits…).      

Bingo

Consisteix a estar atent als números que van sortint i marcar-los si coincideix amb algun número que tenim al cartronet. Guanya el jugador que hagi marcat primer tots els números.

ATENCIÓ: Amb  nens també es pot fer amb formes geomètriques, amb colors, amb animals, amb plantes, aliments o altres categories o amb els dibuixos animats preferits per ells. Amb nens molt petits que encara no coneixen els números és bona idea fer-ho amb dibuixos.

Què es pot treballar?

Es poden treballar conceptes (números, colors, animals, lletres…) i atenció. El nen si vol guanyar ha d’estar atent en tot moment a la fitxa que surt per poder saber si l’ha de marcar o no.

Uno

Joc de cartes en què hi ha colors i números diferents. El nen/a ha de tirar una carta amb el mateix número o el mateix color de la carta que està al centre de la taula. També hi ha cartes especials (comodins) que serveixen per dificultar el joc al contrari. El nen/a ha d’estar atent a dir UNO quan només li queda una carta.

Què es pot treballar?

A més de l’atenció també es poden treballar els números i els colors.

Es poden fer variacions per tal de potenciar l’atenció i la concentració del nen en el joc. Per exemple, cada vegada que surti una carta groga amb el número 5 hem de donar un cop a la taula. La dificultat de les consignes va en funció de l’edat del nen/a.

Pictureka

Tauler amb molts dibuixos. Els jugadors han de trobar en el tauler imatges que els marquin les cartes amb diferents reptes.

A partir de 8 anys.

Què es pot treballar?

Treballem l’atenció selectiva (d’entre molts estímuls o dibuixos només fixar-nos en els que ens interessa).

 

Animo a tothom que conegui altres jocs que també són útils per treballar l’atenció que col·labori amb un comentari i així entre tots fer una llista més llarga!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s