La importància dels límits en la infancia

Estàndard

Perquè és important posar límits als nens?

Els límits són fonamentals per tal d’educar als nens. Posar un límit a un nen significa ensenyar-li el que pot fer o el que no pot fer, li estem ensenyant què esperem d’ell i el que no. Són les normes de comportament. Si el nen sap què esperem d’ell li donarà seguretat i com a conseqüència la seva autoestima també es veurà reforçada. Si no es posen límits clars que guiïn  al nen, aquest es mostrarà insegur perquè no sabrà què s’espera d’ell.

Però tots els extrems són dolents, un excés de prohibicions i normes en els nens fa que es desencoratgin i hi ha el risc que no n’acceptin cap, per contra, si tenim un estil educatiu massa permissiu fa que el nen en no conèixer cap límit es mostri insegur.

Consells a l’hora de posar límits:

Sempre que posem un límit hem de tenir en compte:

–          Ser coherents amb la norma que donem al nen.

–          Cal explicar-li de forma clara el que esperem d’ell i assegurar-nos que ho entengui. És millor un missatge curt i clar que un missatge molt llarg en què no quedi clara la norma que esperem que compleixi.

–          És millor donar els missatges de les normes que volem en positiu en comptes de donar missatges en negatiu. Els missatges negatius porten la paraula “no” en la frase, intenta evitar-los. Per exemple: en comptes de dir “no cridis” digues “parla més fluix”. Els nens reaccionen millor davant dels missatges positius.

–          S’ha de ser consistent, és a dir, no és bo ser permissiu un dia amb una conducta i al pròxim dia castigar-la. Això confondrà al nen perquè no sabrà a què atendre’s, li donarà inseguretat i al final no la complirà.

–          És important que els pares no discuteixin les normes davant els nens, sempre és millor parlar i arribar a un acord abans de pactar les normes. Si els pares no estan d’acord i el nen ho percep sempre intentarà sortir-se amb la seva buscant un aliat.

Reforça al nen sempre que compleixi amb la norma, ho pots fer elogiant-lo o dient-li que estas content/a perquè ho ha fet molt bé. Això l’animarà a seguir la norma i reforçarà la seva autoestima. Tingues en compte, que quan elogiem o felicitem, perquè esdevingui un reforç positiu ha de ser donat immediatament i directament al nen després de la conducta realitzada correctament, no serveix comentar-ho entre els pares encara que hi hagi el nen present sinó que se li ha de dir a ell, ha de ser expressada sincerament, no artificialment i es tracta de felicitar per esforços reals encara que sigui de petites coses que el nen o la nena ha realitzat correctament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s