Com ajudar als nens a adquirir hàbits d’autonomia?

Estàndard

Al llarg del seu desenvolupament els nens i les nenes han d’adquirir una sèrie d’hàbits per aconseguir la seva autonomia. Alguns exemples d’hàbits serien rentar-se les dents, fer-se el llit, recollir les joguines, ordenar l’habitació…

Però aconseguir que aquests hàbits es mantinguin i es converteixin en una rutina també necessita el seu temps i la persistència dels pares. Una manera en què podem ajudar als nens en l’adquisició d’aquests hàbits és motivant-los perquè ho continuin fent fins que això esdevingui una rutina. Una bona manera de motivar-los és mitjançant els registres. De registres n’hi ha de molts tipus i maneres. El que fa el registre és reforçar la conducta positiva i ignorar la negativa. Per exemple, si jo vull que la Carla faci el llit cada dia li puc explicar que “cada dia que es faci el llit podrà enganxar un gomet de color verd en el registre, de tal manera que si vol aconseguir un premi ho haurà de fer durant 7 dies (una setmana)”. D’aquesta manera jo estic motivant a la Carla perquè ho continui realitzant. Això si, és molt important que quan arribi al final de la setmana (diumenge) se li doni el premi que prèviament haguem pactat conjuntament amb ella.

El premi sempre ha de ser material?

No, el premi no sempre ha de ser material, és a dir, un premi no implica gastar-nos diners en comprar un regal.

Els nens petits els agrada molt compartir jocs i activitats amb els pares i això ja pot ser un premi per ells. Donar-los protagonisme en activitats que normalment ja es fan és una bona idea i un premi per ells (per exemple, “escollir la pel·lícula que mirarem el diumenge al vespre perquè ho has fet molt bé”, anar al parc, preparar una excursió amb la família, escollir una pel·lícula per mirar tots junts, escollir un joc per jugar amb els pares, fer un pastís…). També és molt important el reforç verbal (“Molt bé!, estic orgullós/a de tu!”…) per augmentar l’autosatisfacció.

Segurament amb una setamana no acabarem aconseguint que l’objectiu del registre es converteixi en un hàbit, per tant serà important seguir amb els registres però augmentant l’exigència per tal d’aconseguir un premi. Per exemple, en comptes de fer el llit 7 dies l’haurà de fer 10 dies per tal de guanyar un premi similar. Encara que per aconseguir el premi necessitarà més punts, el nen o la nena cada vegada li costarà menys esforç i així aconseguirem crear l’hàbit. Els dies i el nivell d’exigència anirà en funció de l’edat del nen o de la nena i de l’objectiu que volem aconseguir. A vegades, és aconsellable començar amb una exigència més baixa perquè els nens es motivin i mica a mica augmentar el nivell d’exigència.

Aquí us deixo un exemple de registre que es podria aplicar en l’exemple anterior en què l’objectiu era fer el llit.

Registre hàbit fer el llit

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s