El diari personal com a eina per fomentar l’expressió de les emocions

Estàndard

El diari personal és una llibreta, una sèrie de papers posats dins una caixa, dins una carpeta o el més comercial que coneixem que és una llibreta tancada amb un candau on escriure-hi tots els nostres secrets, les angoixes, les pors, les alegries… i infinitats de coses.

El diari personal pot ser un bon recurs per tal de fomentar l’expressió de les emocions en els nens a partir d’una pregunta ben senzilla: QUÈ ENS HA PASSAT AVUI? Què desitgem escriure? Pot ser una “cosa bona o una cosa dolenta”. Amb això aconseguim alguna cosa? Doncs si, sovint l’escriptura és una eina molt valuosa per tal d’expressar-nos i ajudar-nos en un procés reflexiu a l’hora d’avaluar les situacions, ja siguin bones o dolentes.

S’ha de deixar clar que els nens poden escriure el que volen, no hem de fer que escriguin necessàriament una cosa bona, també pot ser un recurs per explicar alguna cosa que els preocupa, que no els ha agradat… En cas que sigui un “fet dolent”, el nen després d’escriure-la potser veurà que no n’hi havia per tant i que possiblement tot té una solució o això formarà part del procés de raonament per intentar buscar la solució. Després d’escriure-ho podem dir-los si ens ho volen llegir, però mai obligar a què ens ho llegeixin. Si el nen o la nena accepta a fer-nos participar i ens explica alguna cosa que ha fet bé o que li ha sortit bé hem d’aprofitar per reforçar-ho (molt bé!), si és alguna cosa que els preocupa o un problema podem aprofitar per treballar la solució de problemes i així ajudar-los a fer la reflexió per tal de solucionar-ho.

En nens que encara no saben escriure, es pot fer un diari pictòric amb dibuixos i la consigna seria la mateixa, dibuixar alguna cosa que els hagi passat durant el dia i després podem demanar que ens ho expliquin.

Aprofitar l’estiu per tal de fer aquest exercici és molt bo ja que el ritme és diferent i més relaxat que durant el curs escolar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s